Είναι μοναδική η αίσθηση που έχει κανείς μετά το μασάζ. Μετά από μία πετυχημένη συνεδρία, βρίσκεσαι με το σώμα χαλαρό και ενεργοποιημένο, ενώ ταυτόχρονα αισθάνεσαι αναζωογόνηση και να ξεχειλίζεις από ζωή. Και το πιο πιθανό είναι ότι θα ακολουθήσει ένας πραγματικά ξεκούραστος ύπνος, ακόμα και σε περιπτώσεις ατόμων που έχουν αϋπνίες.
Παρόλα αυτά, το επόμενο πρωινό μπορεί να ξυπνήσεις και να αισθανθείς σα να μην ήταν μασάζ αυτό που έκανες, αλλά τρέξιμο στον Μαραθώνιο και εντατική προπόνηση άρσης βαρών ταυτόχρονα! Σε αυτό το σημείο η συνήθης αντίδραση είναι μία γενική ανησυχία. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα ότι το μέσα από το αποτέλεσμα του μασάζ, ολοκληρώθηκε η πρόθεση του θεραπευτή.
Παρακάτω εξηγούνται οι λόγοι που κάνουν φυσιολογική την εμφάνιση μυϊκού πόνου μετά από ένα Deep Tissue μασάζ.
Ένα θεραπευτικό μασάζ μπορεί να έχει για τους σφιγμένους μύες, τα ίδια αποτελέσματα με ένα πολύ δυναμικό πρόγραμμα γυμναστικής. Ακόμα και σε ένα πλήρως υγιές σώμα, το μασάζ αναγκάζει το μυικό μας σύστημα να εργαστεί πολύ πιο σκληρά από ότι μπορούν να αντιληφθούν οι περισσότεροι άνθρωποι. Ένας θεραπευτής ψάχνει να βρει όλα εκείνα τα “σημάδια” που αποτυπώνονται στους μύες μέσα από το καθημερινό στρες, την έλλειψη άσκησης, την κακή στάση του σώματος ή ακόμα και από την υπερβολική γυμναστική. Μέσα από τη χειρομάλαξη επιδιώκουμε το άνοιγμα των μυών, η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται μέσα τους, και τους ενεργοποιεί ώστε να δουλέψουν πέρα από τα συνηθισμένα τους όρια. Ωστόσο, αυτή δεν παύει να είναι μια βαριά δουλειά για τους μύες, οι οποίοι επαναστατούν προκαλώντας πόνο ή ακόμα και πρήξιμο σε κάποιες περιπτώσεις.
Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του μασάζ, ο θεραπευτής επιδιώκει την ελεγχόμενη διάταση των μυών και σε δεύτερη φάση να σπάσει αυτό που οι περισσότεροι χαρακτηρίζουμε ως κόμπους, ήτοι τη μυϊκή ένταση. Με τον τρόπο αυτό είναι σα να τραυματίζουμε την επιφάνεια του μυ, ώστε να αυξηθεί η ροή του αίματος στην περιοχή όπου υπάρχει το πρόβλημα και να αποκατασταθεί αυτό σταδιακά. Η διαδικασία αυτή κάνει τους μύες πιο ευερέθιστους για ένα μικρό χρονικό διάστημα μετά τη μάλαξη.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να μειώσουμε τον πόνο
– Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να φροντίζεις το σώμα σου τακτικά. Ακόμα και μία συνεδρία μασάζ το μήνα,
μπορεί να μειώσει αισθητά τη μυϊκή ένταση
– Πίνοντας πολύ νερό τόσο πριν, όσο και μετά από τη συνεδρία. Και γενικότερα. Είναι γνωστό ότι ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από ενυδάτωση.
– Μετά το μασάζ, άσε το σώμα να χαλαρώσει και να βρει από μόνο του τους ρυθμούς του
– Συζητώντας ειλικρινά με τον θεραπευτή σου. Έχω δει αρκετούς πελάτες, ειδικά εκείνους που επιμένουν ότι θέλουν ένα δυνατό deep -όπως συνηθίζουμε να λέμε- μασάζ, καταλήγουν να σφίγγονται προσπαθώντας να αντέξουν τον πόνο. Με τον τρόπο αυτό κάνουν τους μύες ακόμα πιο σφιγμένους, αντί να χαλαρώσουν. Μιλώντας για πόνο στο μασάζ, ακόμα και όταν πρόκειται για Deep Tissue, δε σημαίνει ότι πρέπει να υποφέρουμε κατά την διάρκεια. Βοήθησε το θεραπευτή σου να προσαρμόσει την ένταση ανάλογα με την προσωπική σου ιδιοσυγκρασία
– Κάνε ένα χλιαρό μπάνιο ή ντους. Προσθέτοντας άλατα Epsom στο μπάνιο σου, ενισχύεις το σώμα σου δίνοντάς του μαγνήσιο και το βοηθάς να αποβάλλει γρηγορότερα τις τοξίνες και να απορροφήσει τις μυϊκές φλεγμονές
– Ένα ήπιο stretcing μετά τη συνεδρία και υπό την καθοδήγηση του θεραπευτή σου, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει
– Υποδέξου όποια συναισθηματική κατάσταση κι αν βγει στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια ή μετά το πέρας της συνεδρίας. Είναι μία φυσική διαδικασία για το σώμα να αποβάλλει κάθε φορτίο που ακόμα και ασυνείδητα πολλές φορές την ώρα που χαλαρώνει. Το μασάζ συμβάλλει στη μείωση των στρεσογόνων ορμονών, όπως είναι η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη και αυξάνει την ωκυτοκίνη ή αλλιώς την ορμόνη της χαράς. To παρατεταμένο άγχος που έχει συσσωρευτεί μέσα μας είναι ικανό να προκαλέσει το χάος στο σώμα μας και για αυτό κάποιες φορές μετά το μασάζ, μπορεί κανείς να θέλει να κλάψει. Μην αισθάνεσαι ποτέ άσχημα που εκφράζεις τα συναισθήματά σου, είναι κάτι καλό. Απάλλαξε τον εαυτό σου από κάθε περιττό φορτίο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις το να αισθανθούμε λίγο πόνο μετά το μασάζ, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Σε περίπτωση που οι μέρες φεύγουν, αλλά όχι και ο πόνος μαζί τους, τότε είναι καλύτερα να συμβουλευτείς το θεραπευτή σου.
Ωστόσο, έχοντας αναλύσει και κατανοήσει τους παράγοντες που προκαλούν αυτό το φαινόμενο, γίνεται φανερό τόσο το αίτιο που το προκαλεί, όσο και το ότι πρόκειται για έναν πόνο παροδικό και ταυτόχρονα θεραπευτικό πόνο.
Όλα ξεκινούν από την κατά το δυνατόν ειλικρινή κουβέντα με τον εαυτό σου και στη συνέχεια με το θεραπευτή σου.
Δε μένει παρά να βρεις τον κατάλληλο για εσένα