Μικρά μυστικά που θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις

Χειμωνιάτικο βράδυ και μετά από μία μέρα σκληρής δουλειάς, το μόνο που ήθελα ήταν να χαλαρώσω, παρέα με ένα βιβλίο. Δεν πρόλαβα να καθίσω στον καναπέ κι αμέσως η κοιλιά μου άρχισε να γουργουρίζει. Σηκώθηκα να ετοιμάσω ένα τσαγάκι και κάτι να τσιμπήσω. Τότε ήταν που ήρθα αντιμέτωπη με το χάος: για να ετοιμάσω κάτι να φάω, έπρεπε πρώτα να πλύνω τα πιάτα, καθώς δεν υπήρχε τίποτα καθαρό. Μέχρι να τελειώσω, το νερό για το τσάι είχε κρυώσει. Το έβαλα πάλι να ζεσταθεί. Άνοιξα το ντουλάπι με τα βότανα. Χάος! Εκείνη τη στιγμή φαινόταν πιο εύκολο να πάω να το μαζέψω κατευθείαν από το βουνό. Χωρίς να το σκεφτώ, άρχισα να προσπαθώ να τακτοποιήσω το χαμό. Μετά από δύο ώρες, το σπίτι ήταν πια πεντακάθαρο. Εμένα όμως, δε μου είχε μείνει πια ούτε χρόνος, ούτε μυαλό για διάβασμα.

Η χαλάρωση έρχεται πολύ εύκολα κατά τη διάρκεια των διακοπών, μα στην καθημερινή ζωή, κωλύεται από τις υποχρεώσεις. Μέσα σε έναν πολιτισμό όπου η εργασία αποτελεί βασική προτεραιότητα, ενώ αντίθετα, το να μην κάνεις τίποτα αποκαλείται τεμπελιά και τείνει να αποτελέσει θανάσιμο αμάρτημα, έχουμε μάθει ότι η χαλάρωση είναι κάτι που μπορούμε να απολαύσουμε αποκλειστικά και μόνο όταν έχουμε τακτοποιήσει όλες μας τις υποχρεώσεις. Ωστόσο, πιστεύω πως θα συμφωνήσεις μαζί μου ότι αυτές δεν τελειώνουν ποτέ. Και σε ένα τόσο γεμάτο πρόγραμμα, όπως αυτό του σύγχρονου ανθρώπου, ο ελεύθερος χρόνος εύκολα μετατρέπεται σε χρόνο για αγγαρείες.

Αν και το άραγμα, δε θεωρείται παρά μια μη παραγωγική δραστηριότητα, οι ειδικοί επιμένουν ότι είναι απαραίτητο για να παραμείνουμε υγιείς και χαρούμενοι. Έρευνες αποδεικνύουν ότι χαλαρώνοντας, μειώνονται οι πιθανότητες καρδιακών παθήσεων αλλά και παχυσαρκίας. Στιγμές χαλάρωσης μπορούν να μας προφυλάξουν από το στρες και την κατάθλιψη, ενώ έχει αποδειχτεί ότι μπορούν ακόμα και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα! Και αν δεν σε έπεισα ακόμα, σκέψου πως όταν είσαι ήρεμος, είσαι και πιο αποδοτικός, προσφέροντας στον εαυτό σου περισσότερο χρόνο για… χαλάρωση!

Ξεκινώ, λοιπόν να μοιραστώ κάποια μυστικά μαζί σου, ελπίζοντας πως θα σε βοηθήσουν!

Καταρχήν, χαλάρωσε το σώμα σου

Είναι πραγματικά δύσκολο να χαλαρώσεις όταν όλο το σώμα είναι ένας μεγάλος κόμπος! Ζώντας μια καθημερινότητα γεμάτη απαιτήσεις, το σώμα εκκρίνει αδρεναλίνη και κορτιζόλη, αυξάνοντας τα επίπεδα ενέργειας που καταναλώνουμε, και αυξάνοντας την ένταση στη μυϊκή μάζα.

Δοκίμασε σταδιακά να χαλαρώσεις όλο σου το σώμα, ξεκινώντας από τα δάχτυλα των ποδιών: Σφίξε τους μύες των πελμάτων σου για τουλάχιστον 5 δευτερόλεπτα και χαλάρωσε για 30. Συνέχισε την ίδια διαδικασία μέχρι τους μύες του λαιμού και του κεφαλιού σου.

Κλείσε τα social media

(και για καλύτερα αποτελέσματα και το τηλέφωνο)

Όσο πιο συχνά χρησιμοποιείς τα social media, τόσο αυξάνεται το στρες, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το American Psychological Association το 2017. Μάλιστα, οι γυναίκες φαίνονται να είναι πιο ευάλωτες στο συγκεκριμένο θέμα.

Χαλάρωσε το πρόγραμμά σου, ξεσκαρτάροντας τις υποχρεώσεις σου

Η ανάγκη να τακτοποιείς συνέχεια το σπίτι ή τον κήπο, θα μπορούσε να εκφράζει υποσυνείδητα την ανάγκη σου να βάλεις μια τάξη στο χάος που σε περιβάλλει, σύμφωνα με την Brigid Schulte, διευθύντρια του The Better Life Lab στην Washington. Είσαι τόσο τσιτωμένος στη δουλειά, όσο και στο σπίτι, προσπαθώντας να βάλεις τα πάντα σε τάξη, κι αυτό σου δίνει μια αίσθηση ισορροπίας. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι θα ήσουν χωρίς τις υποχρεώσεις σου;

Σταμάτα να οργανώνεις τα πάντα σε πρόγραμμα μέσα από ημερολόγια, σημειωματάρια, emails ή έστω τη μνήμη σου! Στρέψε τη ματιά σου στο παρόν, στο εδώ και το τώρα που βρίσκεσαι, και άσε αυτό να καθορίσει το επόμενο βήμα σου. Πίστεψέ με, όσο χαοτικό κι αν σου φανεί στην αρχή, η ανακούφιση που θα αισθανθείς αργά ή γρήγορα θα είναι τεράστια!

Περιπλανήσου, παρατήρησε, απόρησε

Ως παιδιά, μπορούσαμε να περάσουμε ώρες ολόκληρες εξερευνώντας και ανακαλύπτοντας τον κόσμο γύρω μας. Ως ενήλικες, βαλτώνουμε μέσα σε μια καθημερινότητα, επαναπαυμένοι σα να τα ξέρουμε ήδη, όλα. Στερούμαστε έτσι τη χαρά, την έκπληξη, τον αυθορμητισμό. Στερούμαστε τη ζωτικότητα. Αντί για λίστες με τα πράγματα που πρέπει να κάνεις, ετοίμασε μια πεζοπορία ή ένα ταξίδι σε ένα μέρος που δεν έχεις επισκευθεί ξανά.

Δημιούργησε!

Θα σε βοηθήσει να μπεις σε μια κατάσταση με όλο σου το είναι, ξεχνώντας τα προβλήματα και κάθε τι που μπορεί να απασχολεί το μυαλό σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πειραματιστείς, μέχρι να βρεις αυτό που σου ταιριάζει!